Hoe zit het met de inleg van eigen geld als je een woning gaat kopen? In het verleden kon je namelijk een nieuwe woning financieren zonder dat je zelf ook maar een euro erin hoeft te steken. Dit is tegenwoordig echter wel anders. De vraag: hoeveel kan ik lenen, wordt dan ook steeds vaker gesteld. Je kan namelijk tot 100% van de woningwaarde lenen. Je hebt echter ook geld nodig om je woning naar je zin te maken. Dat betekent dus dat eigen geld altijd wel nodig is. Daarover lees je hier meer.
Het soort woning
Het is belangrijk om te bepalen welk soort woning je koopt. Dit heeft invloed op het eigen geld dat je moet inleggen. Een nieuwbouwwoning brengt andere kosten met zich mee dan bestaande bouw. Zo zijn er bij nieuwbouw bijvoorbeeld geen kosten koper. Er zijn ook kosten die je altijd moet financieren met je eigen middelen, zoals de notariskosten en de advieskosten. Die kosten kunnen ook nog eens flink verschillen per notaris of adviseur.
Kosten bij bestaande bouw
Als het om eigen geld bij bestaande bouw gaat, dan kan je aan verschillende kosten denken. De provisie aan de makelaar van 1,5% is een voorbeeld. Daarnaast zijn er de kosten voor het taxatierapport dat je verplicht moet aanleveren. Dat geldt ook voor de kosten van de bouwkundige keuring. Zeker wanneer je woning ouder wordt is dit belangrijk. Soms heb je ook kosten voor NHG of voor de starterslening. In dat geval moet je deze ook met eigen geld bekostigen. Denk daarnaast aan de kosten koper van 2% van de aankoopprijs.
Kosten bij nieuwbouw
Ook wanneer je voor nieuwbouw kiest dan zijn er kosten. Al zijn dit wel andere kosten. Zo zijn er bijvoorbeeld geen kosten koper. Je hebt wel de kosten voor het inschrijven bij het kadaster. Daarnaast betaal je btw voor de aankoop van de grond en de woning. Ook zijn er kosten voor eventuele extra werkzaamheden. Er is ook hypotheekrente tijdens de bouw. Die moet je ook zelf bekostigen. Daarnaast is er de bouwrente die een aannemer in rekening brengt tijdens de bouw voor de verkoop.
Aandachtspunten bij nieuwbouw
Als het gaat om eigen geld inleggen bij nieuwbouw, dan zijn er wel wat punten om op te letten. Zo zijn er bijvoorbeeld kosten voor de verlening van de hypotheekofferte wanneer het langer dan zes maanden duurt voor de bouw van de woning begint. Ook zijn er kosten als bereidstellingsprovisie of verlengingskosten. De kosten verschillen per aanbieder. Daarom is het ook belangrijk om dit goed uit te zoeken. Sommige aanbieders rekenen dit per maand verlenging, anderen doen dit alleen bij stijging van de rente die eventueel voorbij komt.