Overweeg je een auto aan te schaffen? Dan ben je naast de kosten voor de aanschaf van een auto ook nog meer andere kosten kwijt. In dit artikel zijn een aantal van deze kosten op een rijtje gezet.

Kosten voor de aanschaf van de auto

Hoeveel geld je precies kwijt bent aan een auto hangt af van verschillende factoren. Zo is een tweedehandse auto meestal goedkoper dan een nieuwe auto. Hiervoor is echter wel een uitzondering, namelijk een oldtimer. Je kunt al een tweedehandse auto voor ongeveer 1000 euro kopen. Echter als je een auto wilt met meer functionaliteiten moet je al snel denken aan een prijs tussen de 3.000 en 6.000 euro. Hoe meer functionaliteiten je wilt, hoe duurder de auto zal zijn.

Kosten voor brandstof

De kosten voor brandstof zijn de afgelopen tijd een stuk duurder geworden. Gemiddeld is iemand met een middenklasse auto 194,50 euro per maand kwijt aan benzine, iemand met een kleine middenklasse 157,50 euro per maand kwijt, iemand met een compacte klasse 119,- euro kwijt per maand en iemand met een miniklasse 96,50 euro kwijt per maand. Wat je daadwerkelijk kwijt bent aan benzine hangt af van verschillende factoren, zoals hoe vaak je de auto gebruikt, wat voor soort auto je hebt en de kosten voor brandstof. Zo zijn de kosten voor brandstof bij sommige tankstations lager. Als je een hybride auto hebt ben je ook flink wat minder geld kwijt aan brandstof. Als je een elektrische auto hebt, ben je heel weinig geld kwijt aan brandstof.

Kosten voor de verzekering

In Nederland ben je verplicht om je auto te verzekeren. Je moet tenminste een WA-verzekering afsluiten, oftewel een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast kan je ook uitgebreidere verzekeringen kiezen. Zo kun je je bijvoorbeeld verzekeren tegen diefstal, beschadigingen door eigen schuld en door weersomstandigheden. Of deze uitgebreidere verzekering waardevol is hangt af van hoe oud je auto is. Als je auto erg oud is, kunnen de kosten van een uitgebreide verzekering hoger zijn dan de kosten als je een reparatie zelf zou betalen. Gemiddeld ben je 48,- euro per maand kwijt aan een autoverzekering voor een miniklasse, 52,- euro per maand kwijt voor een compacte klasse, 62,50 euro per maand kwijt voor een kleine middenklasse en 78,50 euro per maand kwijt voor een middenklasse. Je kunt de goedkoopste verzekering kiezen door de verzekeringen goed te vergelijken via bijvoorbeeld 123bestelautoverzekering.nl. Hier kan je terecht voor een zakelijke autoverzekering en privé autoverzekering.
 

Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten voor onderhoud en reparaties. Tenslotte ben je ook geld kwijt aan verschillende soorten belastingen. Als een auto op jouw naam staat betaal je motorrijtuigenbelasting, oftewel wegenbelasting. Daarnaast betaal je bij de aanschaf bpm, belasting voor motorrijwielen en personenauto’s. Wegenbelasting zal in de toekomst mogelijk worden afgeschaft. Dit wordt dan rekeningrijden, wat inhoudt dat de hoeveelheid belasting die je betaalt afhangt van hoeveel je rijdt.