Heb je jaren geleden een huis gekocht? Dan betaal je mogelijk behoorlijk veel rente over jouw hypotheek. Als je op dit moment een hypotheek af zou sluiten, ligt de hypotheekrente waarschijnlijk een stuk lager. Daarom denk je misschien na over het herfinancieren van jouw hypotheek. Niet gek, want je profiteert dan van de huidige rente. Alhoewel oversluiten op het eerste gezicht misschien interessant lijkt, is dit lang niet altijd het geval. Daarom vertellen wij je hier alles wat je moet weten als je nadenkt over het herfinancieren van je hypotheek.

Wanneer herfinancier je een hypotheek?
Er zijn verschillende redenen om jouw hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Toch zien we dat de meeste mensen hun lening herfinancieren uit financieel oogpunt. Dit gebeurt vaak als een hypotheek tegen een hoge rente is afgesloten, maar de rente nu flink lager staat. Het is in dat geval logisch dat je nadenkt over herfinancieren. Je sluit in dat geval een nieuwe lening af tegen de huidige hypotheekrente. Het geld van deze lening gebruik je vervolgens om jouw huidige hypotheek af te lossen. Hierdoor kun je onderaan de streep goedkoper uit zijn, want je betaalt minder rente. Je kunt jouw hypotheek ook oversluiten omdat de voorwaarden veranderd zijn en deze verandering negatieve gevolgen voor jouw lening heeft.

Kijk verder dan de rente
Staat de hypotheekrente op dit moment (veel) lager dan toen jij je hypotheek afsloot? Dan denk je misschien dat herfinancieren interessant is, maar dat hoeft niet. Sterker nog, je kunt zelf duurder uit zijn door jouw hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Dit komt doordat er kosten verbonden zijn aan een hypotheek herfinancieren. Zo moet je bijvoorbeeld een taxatie uit laten voeren. Bovendien kun je niet onder een bezoekje aan de notaris uit. Hier zijn kosten aan verbonden.

Jouw huidige hypotheekverstrekker kan je bovendien een oversluitboete opleggen. Dit gebeurt vaak als je de hypotheek eerder aflost dan afgesproken. Een geldverstrekker loopt hierdoor inkomsten mis en dat compenseren zij door middel van de oversluitboete. Hoe hoog deze boete is? Dat hangt af van het bedrag dat je geleend hebt en de resterende rentevaste periode. De oversluitboete kan een paar duizend euro bedragen, maar mogelijk moet je tienduizenden euro’s boete betalen.

Hypotheekadviseur inschakelen
Moet je een oversluitboete betalen? Dan denk je misschien dat het herfinancieren van je hypotheek niet interessant is. Toch kan dit wel degelijk het geval zijn. Als de rentestand lager staat dan de rente die je nu betaalt, bespaar je onderaan de streep al snel een flink bedrag. Deze besparing kan hoger uitvallen dan de kosten die het herfinancieren van een hypotheek met zich meebrengt. Ondanks een oversluitboete kan oversluiten dus wel degelijk interessant zijn.

Omdat je te maken kunt krijgen met een oversluitboete bij het herfinancieren van een hypotheek, twijfel je misschien of oversluiten verstandig is. Laat een hypotheekadviseur in Rotterdam in dat geval eens een berekening voor je maken. Hij kan je binnen de kortste keren vertellen of je bespaart door jouw hypotheek over te sluiten of dat herfinancieren je juist geld kost. Zodoende voorkom je dat je de verkeerde keuze maakt.